Konyhám

2010. december 30., csütörtök

B.Ú.É.K.
"Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra men
őket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívred
őben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztend
őben."


2010. december 21., kedd

Ablakom

Ma reggel gyertyafényes hangulatban reggelizett a család. Majd a dolgozók elmentek, a háziasszony (én) mielőtt bele vetettem magam a vasalás-sütés-rámolás forgatagba, készitettem egy képet az étkező ablakáról.

2010. december 20., hétfő

HALLELUJAH!

Tegnap vége lett az X-faktornak.....nem véleményezem, hiszen én is néztem az elmúlt hétvégeken. Minden esetre a zsűri előtt leemelem a nemlétező kalapomat a sok Hallelujah meghallgatásáért..... (akik jelentkeztek és énekelni próbáltak, semmi önkritikával nem rendelkeztek....?????) Természetesen én is utána néztem ennek a szép számnak és mellékelem szíves meghallgatásra.Takács Nikolas remekül énekelt és sajnálom, hogy nem győzött.
Hallelujáhban pedig  Ez az igazi!

2010. december 19., vasárnap

Advent negyedik vasárnapja

Elérkezett Advent negyedik, havas-hideg vasárnapja.                                           

                   

Mucó feszülten várja a hógolyót.


Valahol a hó alatt pihennek a halacskáim.

                                                

Kertünkben jó nagy hó lett az elmúlt napokban. Lapátoltunk és söpörtünk szorgalmasan.A kis kerti tó teljesen eltűnt a hó alatt, halacskáim is dermedten pihennek lent a "mélyben".Mucó cicám bezzeg nagyon örült a hónak, izgatottan rohangászott körülöttünk és várta, hogy hógolyózzunk. Ma felraktuk Lányommal az ablakokba a csillagfüzéreket, most olyan a ház, mint a mézeskalácsházikó. Este egy jó kis forralt bort fogunk inni, mindenki ajándékot csomagol titokban, egyszóval békés advent negyedik vasárnapunk van!

2010. december 16., csütörtök

Karácsony a Budafolt klubban

Elérkezett a foltvarró klubunk ez évi utolsó összejövetele, ami ünnepinek számít, hiszen ma karácsonyoztunk.
Csoportvezetőnk és egy csoporttársunk voltak az "angyalkák", mi többiek szinte semmit se tudtunk a készületekről. Annyit azért igen, hogy egymás nevét kihúztuk és ajándékot varrtunk titokban. Mint a gyerekek, várakoztunk a termünk előtt, amíg a csengőszóra be mehettünk a termünkbe. Ez a látvány fogadott bennünket.


Kis fenyőfa feldíszítve, körben névre szóló csoportajándék, sütemények amiket előzőleg hoztunk. Mindenki lepakolt, lámpákat leoltottuk, körbe álltuk az asztalt és karácsonyi dalt hallgatva kicsit lecsendesedtünk......Majd jött az ajándékozás. Volt nagy öröm és meglepetés! Később a terített asztalról kóstolgattuk a finomabbnál finomabb süteményeket.Sokat fotóztunk, beszélgettünk, örültünk a jó kis összejövetelünknek.Otthon nem győztem kipakolni az ajándékokat az asztalra. Mint a gyerek örültem a kincseknek! Itt is köszönöm lányok Nektek a karácsonyi meglepetéseket!


Mindenki kapott a színvilágának megfelelően kis anyag "egységcsomagot", ez volt a csoportajándék. A fő ajándék a kép előterében a fenyőfás tányéralátét. Aztán amúgy magánszorgalomból is ajándékoztuk egymást....Kaptam gyertyatartót, kis fenyőfát, madárkát, szíves kulcstartót, szárított almából koszorút,mézeskalácsot. Szép napom volt, örülök, hogy ilyen jó a Budafolt csoportunk!!!!

2010. december 12., vasárnap

Advent harmadik vasárnapja (zabpelyhes sütivel)Elérkezett Advent harmadik, szép havas vasárnapja. Egész héten készülődtem lélekben és ténylegesen is....Foltvarrós kis csoportunk szorgosan varrt ajándékokat a devecseri gyerekeknek karácsonyra.


rumli van a szobámban: gyertyaöntés és némi varrásNagyon finom zabpelyhes sütit találtam  itt,  ebben a blogban. Nekem így sikerült, minden esetre a foltklubban  az utolsó morzsáig elfogyott!


fények a lakásban itt és ott


Mucó macskánk érdeklődéssel figyelte a hóesést addig, amíg meg nem zavartam a fotózással :)


2010. december 5., vasárnap

Bécsi Advent pénteken

Úgy alakult, hogy idén foltvarrós társaimmal és lányommal eljutottam buszos szervezéssel Bécsbe. Pénteken reggel indultunk, szürkeségben, latyakban majd hóesésben. Időnként araszolgattunk, több karambol mellett haladunk el. Mosonmagyaróvárnál a "technikai szünet" hosszúra sikerült, annyi Ausztriába igyekvő turista gyűlt össze. Bécsbe érve egy kis buszos idegenvezetős sétát tettünk, aztán a Rathaus oldalában  búcsút vettünk egymástól. Kis csoportokban szétoszlottunk, ki az Adventi hangulatot kereste, ki múzeumba ment, ki foltvarró üzletbe. Mi is nagyot sétáltunk, egy forró puncs megmelengetett bennünket, amíg az árusok portékáit nézegettük.
Könyvesboltban sikerrel jártam, csendes hóesés és csillogó fények mellett nézelődve megállapítottuk, hogy  jól érezzük magunkat. A hazaút hosszabb ideig tartott, több autós, akik az időjárást figyelmen kívül hagyták kellemetlen helyzetbe hozták magukat és másokat. Összességében jó társaságban, szép dolgokat látva, jó napunk volt, ami hozzátartozik az Adventi készülődéshez.
Advent második vasárnapja

Napsütéses, havas, boldog Advent második vasárnapját kívánok!


2010. december 2., csütörtök

Hóesés, meleg lakás,sütögetés

Délelőtt még úgy gondoltam, hogy elindulok vásárolni. Délben havazni kezdett. Ilyenkor nem szeretek autóba ülni. Holnapra minden képen kellett volna pékárú, ez halaszthatatlan, a többi elintézni való ráér.Aki ismer, tudja, rengeteg szakácskönyvem van, de most a blogokban böngésztem. Találtam számomra megfelelőt és INNEN szerzett ötlet alapján megsütöttem a zsemléket és a kalácsot. Kicsit módositottam a saját szájíz szerint, de hát ez igy szokott lenni nálam. A receptek kiválóak, mindenkinek ajánlani tudom. Férjem és lányom már értesültek, hogy saját készítésű pékárú várja őket. A hó újra szállingózik, vagy még mindig?????A zsemléket kenyérsütőgépben dagasztottam és kelesztettem, majd formáztam és sütőben sütöttem.


A kalácsot a megadott recept szerint készitettem, még vaniliás cukrot, reszelt citromhéjat és pici mézeskalács fűszert tettem a lisztbe.A gép kavarta, dagasztotta. Majd kivettem a gépből és átgyúrtam, hármas fonatot készitettem, úgy tettem vissza a gépbe keleszteni. Amikor jónak ítéltem, szeletelt mandulát dugdostam a fonatok közé, lekentem tejjel és egy órát sütötte a gép. Isteni az illata!