Konyhám

2011. június 8., szerda

MILYEN IS A JÓ TERASZ?.....

....tette fel a kérdést az elmúlt napokban Mammka. Jöttek is a válaszok szépen, sorban.Nyitott-e vagy csukott?Előző blogbejegyzésemre Márta, Márti és Kriza reagáltak, így bemutatom az én verandámat és kertecskémet. Azt hiszem elsősorban a ház stílusa a meghatározó, aztán a pénztárcánk....A mi teraszunk adva volt, így vettük a házzal és hosszú évekig mindenféle napernyős megoldással próbáltunk védekezni a nap ellen.Két évvel ezelőtt végre jött a megoldás, a nyitott terasz, de cseréptetővel, hogy kellően szigeteljen.Itt ki lett alakítva kuckós hintaágy, ebéd utáni szundikálásnak, nagy asztal családi ebédre-vacsorára és egy kis kávézós hely, ahol napközben szoktunk lányommal kettesben kávézgatni.Sok muskátli és már kész is. :) Kertecském kicsi, de körbeöleli a házat, valamit mindenhova ültettem.Rózsa, levendula most nyílik, de volt tulipán és nárcisz.Sok munkával lányommal parányi "kerti tavat" is létrehoztunk, 11 db halacskánk bírja a téli hideget és a nyári meleget.Mucó macskánk is szereti nézegetni őket, sajnos egy halacskánk bánja.....Konyhakerttel is büszkélkedhetek, ami tényleg csak vidéken eltöltött életem egy nosztalgiája.A földsáv közepén áll egy törpebarackfa, amit Édesapámtól kaptam azzal, hogy ez a fa emlékeztessen rá....Ezt a kis fát előző lakásunk előtti teraszhoz ültettük és 11 évvel ezelőtt mentettem át sok tapasztalt kertész szerint fölöslegesen.De nekem lett igazam, a szeretett fa átvészelte a megpróbáltatást, él, és időnként terem is valamicskét, de a legfontosabb dolga, hogy megvigasztaljon, amikor valamiért kesergek.Egyik oldalán vagy 30 tő eprem van, mögötte ribizli bokrok.Másik oldalt különféle paradicsomok, paprikák, karalábé palánták, amiket kaptam és szeretettel nevelgetem.Végül van sóska is, meg petrezselyem és kapor.Nem mennyiség, de boldogság számomra, hogy a levesbe saját petrezselyem kerül, snidling a körözöttbe és kapor a tökfőzelékbe.A foltvarrástól eléggé elkanyarodtam, kert és terasz, no meg befőzés ideje járja.De a klubélet azért még van!





10 megjegyzés:

Kriza írta...

teljesen tökéletes terasz, elfogadnám! mi is most gondolkodunk a miénk befedésén, de egyelőre anyagi okokból halasztódik a dolog, sajnos. szerencsére viszont a nyaralóban van egy ilyesmink, amióta beépítettük, azóta mintha plusz egy nappali/ebédlőszobánk lenne, ami is el is kel, sokan vagyunk ott mindig :-)

a kertecskéd is szép, köszi a leírást!

Margó írta...

Ami szép,az szép! Meg látszik rajta a szorgos kezed munkája.Ahogy mondani szoktam,itt minden fűszál a helyén van!:)De nekem a legjobban tetszik,az a kép,ahol a zöld fűben elnyúlva fekszik a kis vörös!:))

Annamari írta...

... és itt van Mucócicaszivemcsücske is, igaz, nem egészen "idei" termés :o)))!

Monika írta...

CSODÁLATOS!!!!!!!Pont hasonló a mienkhez,csak nekünk még nincsen korlátunk.Arra nagyon vágyom!!!!A hintaágyat pedig néhány éve kérem a férfiaktól,hogy fordítsuk meg,mert így sok helyet foglal.
Sokszor egy kisebb kert többet ér, mert itt minden megvan,amire szerintem is szükség van. Pont annyi,hogy nyáron a levesembe saját zöldséget tudjak tenni és néhány szem paradicsomért ne kelljen boltba menni.
Amit a fácskáról írtál,az nagyon megható! Jól tetted,hogy kitartottál!A szereteted életben tartotta!
Köszönöm szépen a terasz-meghívást,minél előbb szeretném viszonozni.:)♥

Monika írta...

A hintaágy mögött,a szomszéd felé mivel takarod el a belátást?

Kósa Márta írta...

Nekem is parányi a zöldségesem, de oly nagy öröm a saját snidlinget, újhagymát megkóstolni.

maca írta...

Nagyon hangulatos, a kerted és teraszod is. Tökéletesen megfelel minden funkciónak! És azok a virágok!

nöné írta...

Nagyon örülök, hogy Mammkától eljutottam Hozzád! Csodálatos a teraszod, ilyenről álmodozom én is. Sajnos nálam nem kivitelezhető, hisz tetőtérben lakunk, alattunk műhelyek. Csupán egy kerti pihenőnk van, de sajnos ő sem teljesen azt a funkciót tölti be, amit kellene (jó időben alkalmazottaink reggelizőhelye, aztán csak győzzek a sok férfiember után takarítani).
A MACSKA nagyon helyes, az ikertestvérét februárban megörököltük apósomtól, is igen-igen nagy becsben van tartva, imádnivaló:o)
Amint időm engedi, alaposabban is körülnézek Nálad.

Alice írta...

Szép a terasz szép a kerted, és valóban minden a helyén van.Alice

BORI írta...

KÖSZÖNÖM szépen mindenki megjegyzését.Valóban nagyon szeretem a kertemet és a teraszomat .(bocsánat, a család kertjét és teraszát :) )
Kriza - így van, a teasszal nyertünk egy helyiséget...
Mammka - nagyon jó, hogy korlát is van, ez úgy összefogja az egészet és a párkányra muskátlikat lehet tenni.A hintaágy mögött egy eredeti fa palánk van, ami 11 éve elválaszt bennünket a szomszédtól.De a terasz szerkezete elviselte, hogy amolyan fa reluxa-szerüséget is felszereltünk a jobb szeparálás érdekében, ami inkább csak vizuális mint hangcsökkentő valami.
Márta - tudom milyen jó dolog saját zöldet szedni a kertből, élvezd Te is a kertedet. :)
maca - köszönöm kedves soraidat
nöné - örülök, hogy megtaláltál.Olvasgassál, mindenféléről írok, bár nem vagyok nagyon termékeny irogató.Remélem egyszer neked is lesz kerti pihenőd!
Alice - örülök, hogy virtuálisan meglátogattál!!