Konyhám

2012. január 11., szerda

JÁTÉK.....

Nehezen indult nálam ez az év valahogy. Sokat böngésztem a blogokat, próbáltam ihletet meríteni. Végül egy jó kis játékon akadt meg a szemem KATI főzős blogján.




Nosza rajta, máris vettem a fényképezőgépet és a szakácskönyveimet mustrálgattam, melyiket is mutassam be a játék szabálya szerint? Bizony nagyon sok szakácskönyvet gyűjtöttem össze életem során, pedig többször is ajándékoztam belőlük.A konyhámban két helyen tartom őket.Íme:




Valamikor gyerekkoromban csak egy "Vilma néni szakácskönyve" volt az Anyukámnak. Újságokból vágta ki a recepteket és barátnőktől kapta az ötleteket. Igazából nem szeretett főzni, mindig gyorsan túl akart lenni rajta. Csodálkozott is azon, hogy miért érdekel engem a sütés-főzés? Amikor én is saját háztartást kezdtem vezetni, addigra lassanként megjelentek a könyvesboltokban a szakácskönyvek, no azért akkora választék nem volt, mint manapság!


Kezdetben a "Magyar Konyha" gasztronómiai folyóirat megjelenését vártam havonta. Fenti kép közepén van egy 1982-ben megjelent teljes évfolyam bekötve.

Majd jöttek a szép terítési ötletek...


Később egyre érdekesebbek lettek a kiadványok.... 


Aztán már nemcsak party grill volt a divatos, hanem a wok, a fondü, turmixok....


Vasárnap reggelenként Juli sulit néztünk Zsófi lányommal a TV-ben.
Idővel sorban jöttek a híres emberek receptjei, egyenlőre békésen egy könyvben.



Aztán jöttek a többiek is. Lajos Mari összese szerintem olyan, mint Jókai összese (bocsánat :) , sokat főztem belőle. Majd újabb vasárnapi nézelődés, Stahl Judit receptjei és könyvei. A sok könyvemet időrendi sorban akartam bemutatni, kis múltidézés lett belőle, ahogy írom a sorokat. Két igen kedves családi örökséget a végére hagytam.


A baloldali kézzel íródott és a sose ismert anyai Nagymamám soraival kezdődik 1918-ban, majd Anyu írt bele recepteket, később én. Azt hiszem kész történelem, a tíztojásos csokoládé tortától a háborús idők olcsó receptjein át az én gyűjtéseimig.


 A jobb oldali "Édeskönyv" Férjem Mamájáé volt. Ebből a könyvből készült az a mandulás őzgerinc torta, amit az esküvőnkre sütött, de mi nem is tudtuk megkóstolni, mert Férjem néhány édesszájú kollégája elcsente titokban. Sose készítettem el, mert úgy gondoltam ez nekem nem megy, végül 22 év után megpróbáltam. Finom volt, jó volt, de mégse olyan, mint ahogy Kata mama sütötte....









10 megjegyzés:

Kati írta...

Kedves Bori, örvendek, hogy egymásra találtunk:) Nagyon érdekes a könyvajánlód, tényleg egy kis történelem, nagyon sok szép szakácskönyved van, és a két utolsó kincset ér. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

Márti írta...

Hát, behúzom fülem-farkam... Csodásabb összeállítást készítettél mint bármelyik gasztro bolger!

Monika írta...

Milyen jó,hogy írtál a játékról,én eddig még nem hallottam róla,megnézem.
CSODÁS a kézzel írott szakácskönyved!!!!Kincs!!!!
Nekem néhány lap van ilyen a nagymamámtól....

lomaquilt írta...

Nagyon érdekes ez az összeállitás. Talán nekem is lenne ennyi, ha nem ajándékoztam volna el egy csomót. Ja és nem jött volna közbe az internet, ahol olyan sok jó recept van. Nekem is a legkedvesebbek Anyám kézzel irt receptjei (két füzet teleirva) Persze amilyen sok könyvem van, elöször Horváth Ilona könyvét veszem elő és már ez is kezd szétesni, pedig ez már a második.

BORI írta...

Kati - Köszönöm kedves soraidat!Utólag kitettem az 1 éves szülinapi tortádat a blogomba :)

Márti - Nagyon köszönöm dicsérő szavaidat.Közben vettem észre, mennyi könyvem kimaradt a felsorolásból!

Mammka - Ugye milyen jó egymás blogját nézegetni, mindig találunk valami érdekeset a máséban!

lomaquilt - Igen-igen, én is a Horváth Ilona könyv után nyúlok első bizonytalanságomban! Egy költözés alkalmával nagyon sok kevésbé mutatós szakácskönyvtől váltam meg. Ma már sajnálom. Valóban, az internet idején külön gyűjtöm az ott valamiért érdekesnek talált recepteket is.

Marika írta...

Csudajó ez a játék, rengeteg fantasztikusan jó blogra találok általa. Ide sorolom a tied is, kedves Bori! Most csak pár bejegyzést sikerült elolvasnom, de követőddéváltam, és még jövök máskor is! :)
Nagyon szépek a szakácskönyveid! Valóban jó sok van belőlük! A kézzel írott igazi kincs, nekem az édesanyám kézírását őrző receptek, az én receptes füzetemben, jelentik ugyanezt!

Nagymamis írta...

Bori! Hogy Neked mennyi szakácskönyved van! Nem semmi!A kézzel írott pedig tényleg nagy kincs!

BORI írta...

Marika - Örülök, hogy rám találtál! Én is bekukkantottam hozzád! :)

Nagymamis - Bizony sok szakácskönyvem van...Szakácskönyvből és patchwork könyvekből többeket is el tudnék látni.....mivel fényképezni is nagyon szeretek, legtöbbször a szép fotók miatt vettem őket..... :)

Juhizs írta...

Igen, minden családban vannak ilyen (Nagyi, v. Mama fincsi) receptjei.
Soha, de soha nem lesz olyan, mint ahogy ők csinálták.
Valószínűleg belesütötték, főzték a lelküket is :-)

BORI írta...

Juhizs - ...ez így igaz, ahogy írtad! Csupán az a vigaszom, hogy remélem én is sütök-főzök úgy, hogy fiam-lányom azt mondja majd......hogy az Anyu milyen jól készítette....Minden esetre nekem már Zsófi számára "kell" írnom olyan kézzel írott szakácskönyvet, amiben az én receptjeim vannak. Nem saját ötlet, de a család szája íze szerint módosított......