Konyhám

2012. június 25., hétfő

KENYEREIM

Nagyon szeretem a kenyeret. Enni is, sütni is. Gyerekkoromban olyan helyen laktunk, ahol az épület végében volt a pékség, finom illatokat árasztva. Amikor a kenyerek elkészültek, akkor jöttek a háziasszonyok konyharuhával letakart tepsikkel, itt lehetett a házi süteményeket megsüttetni.Édesanyám is gyakran hozta a kevert tésztával teli fekete tepsijét. Amikor elkészült és érte mentünk, akkor rendszerint kaptam a pék bácsiktól egy kiflit. De jó is volt!
Két kenyérsütő gépem is volt. Annyit használtam, hogy elromlottak.
Egy ideje bolti pékárut ettünk.....Nemrég vettünk egy újat és most boldogan  készítem a házi kenyeret és kalácsot! Olyan finom békebeli családi illat lengi be a lakást újra!



7 megjegyzés:

Kriza írta...

nagyon szépek, én is imádom a házi kenyeret!
de azt tudod, ugye, h kenyérsütő nélkül is szuperek süthetsz? :-) én jó ideje nem használom a gépemet, és nagyon élvezem, h így még több mindent én csinálok sk a kenyérben, kifliben, zsemlében :-)

BORI írta...

Hogyne tudnám, hogy lehet sütőben is sütni... :) De ilyen melegben nem vállalkoztam. Az összes ismert receptes blog ilyen-olyan kenyerét kipróbáltam, átalakítottam már.Most az új gép programjain megyek végig, kivételesen semmit nem változtattam az ajánlott recepten.Egyébként gyúrni-dagasztani nem szeretek és sülni se a tűzhely mellett.

Kriza írta...

:-))))
A dagasztás nekem sem annyira jön be, pontosabban nagyon szeretnék egy amolyan KitchenAid típusú háztartási gépet, aminek nem kell tartani a dagasztóját, mert leszakad a kezem :-) De amúgy élvezem, h a fázisokat én csinálom, bár kicsit nehéz összeegyeztetni, h éppen itt legyek, mikor újradagasztani vagy formázni kell, 2 gyerekfuvar között.
A géppel azért nem békültem ki, mert nem szeretem a kenyér formáját belőle, túl magas a szelet, és lyukas a lapát miatt a közepe, meg az enyém mindig beleragadt.
Milyen az új géped?

Zsigvica írta...

Gyönyörűek a kenyereid! Én is otthon sütöm a kenyeret, mivel kisfiamnak a gluténmentes kenyér csak így oldható meg, rá kaptam, hogy magamnak is megsütöm a gluténest. Meleg időben én is a gépben sütöm, de ha elviselhető hőmérsékletű idő van inkább a sütőben.
Nincs is jobb egy szelet zabpelyhes házi kenyérnél friss paradicsommal, más nem is kell hozzá! :)

BORI írta...

Zsigvica - nekem az a lényeg, hogy friss ropogós legyen! Vajjal megkenve....hmmmm!

Luca írta...

Nekem is vannak a pékségben sütött kenyeres emlékeim. Édesanyám fonott, hosszúkás kosarakban vitte a sütni valót. Emlékszem a friss kenyér illatára, a pékekre, ahogy a hosszú lapátjukkal szedték ki, ill. tették be a kenyereket, meg ahogy a vizezték a kefével.
A kenyérsütőgépet én nagyon szeretem. A sütésen kivül nagyon sokat használom a tészták bekeveréséhez is. Sütöttem sütőben is kenyereket, de így mindig friss kenyér van. Nekem 2 keverőlapátos van és az hosszúkás. tégla kenyeret süt. Gyakran szoktam vele sütni mazsolás-tejes kalácsot. Valami isteni.
Sok szerencsét az új gépedhez.

BORI írta...

Egyforma emlékeink vannak a kenyérsütésről.....Az a bizonyos kefe, amivel vizezték a kenyeret, azért is érdekes, valamikor régen, műszaki rajzolós koromban ilyen kefékkel sepertük le a rajzokról a sok radir-galacsint.Szinte mindig az a hajdani pékség jutott erről az eszembe.....de, manapság is a v erandai asztalokat és ablakpárkányokat ilyen kefékkel söpröm le reggelente.... :)